
How I Learned to Stop Worrying and Love the City
Οι πόλεις, παρά τις προκλήσεις τους, είναι από τις σημαντικότερες ανθρώπινες εφευρέσεις. Προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, καινοτομία και αποδοτικότητα. Ωστόσο, ο 20ός αιώνας έφερε αλλαγές που δημιούργησαν προβλήματα όπως η ρύπανση και η εξάρτηση από το αυτοκίνητο. Η λύση δεν βρίσκεται στην εγκατάλειψη των πόλεων ή στη δημιουργία "έξυπνων" πόλεων από το μηδέν, αλλά στη μεταμόρφωση των υπαρχόντων σε βιώσιμες, περπατήσιμες κοινότητες που προτεραιοποιούν τον άνθρωπο. Οι ελληνικές πόλεις έχουν ήδη πολλά από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά - αυτό που χρειάζεται είναι η κοινωνική και πολιτική βούληση για αλλαγή. Ας πάρουμε πίσω τις πόλεις μας!

Solarpunk Γιαούρτι
Μπορεί μια διαφήμιση γιαουρτιού να μας εμπνεύσει για ένα καλύτερο μέλλον; Το "Dear Alice" της Chobani μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά - την ουσία του κινήματος solarpunk. Πράσινες πόλεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και προηγμένη τεχνολογία συνδυάζονται με την ανθρώπινη επαφή και την κοινότητα. Αυτό το όραμα, αν και φαινομενικά μακρινό, μας προσκαλεί να ενσωματώσουμε τις αξίες του στη ζωή μας σήμερα. Από τη δημιουργία ενός μικρού κήπου στο μπαλκόνι μας μέχρι την υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών, το solarpunk μας δείχνει ότι ένα φωτεινό, βιώσιμο μέλλον είναι εφικτό - και ίσως πιο κοντά απ' ό,τι νομίζουμε.

Το μέλλον είναι ηλεκτρικό, αλλά το ίδιο χάλια
Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) παρουσιάζει ένα φιλόδοξο όραμα για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας μέχρι το 2050. Ωστόσο, ενώ προβλέπει σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως η ηλεκτροπαραγωγή και η ενεργειακή απόδοση κτιρίων, φαίνεται να υστερεί στον σχεδιασμό των αστικών μεταφορών. Το σχέδιο στοχεύει στην αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά δεν προσφέρει ουσιαστικές λύσεις για τη μείωση της εξάρτησης από το αυτοκίνητο. Είναι αυτό αρκετό για τις πόλεις του μέλλοντος;

Πόσα διαμερίσματα χτίζουν 2,4 δις ευρώ
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ. Όμως, μήπως αυτές οι πολιτικές που επιδοτούν τη ζήτηση απλά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών; Υπάρχει μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι: η δημιουργία μιας νέας αρχής κοινωνικής στέγασης. Ας εξετάσουμε πώς η επένδυση στην προσφορά, αντί για τη ζήτηση, θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ελληνική αγορά κατοικίας και να προσφέρει πραγματικές λύσεις στην κρίση στέγασης.

Τι είναι η βιώσιμη αστική κινητικότητα και γιατί δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε στην Αθήνα;
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της πόλης μας, την στιγμή που αυτή έχει στηθεί έτσι ώστε να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Η ομάδα του Ten Million Hands υποδέχεται στο σημερινό podcast τον ιδρυτή της Kineo και συνιδρυτή της Astylab, Αδάμ Μαρκάκη. Ο Αδάμ μας μιλάει για την βιώσιμη κινητικότητα αλλά και για την προσπάθεια βελτίωσης της ζωής στη πόλη που επιχειρεί η Astylab μέσω ορισμένων πυλώνων, μεταξύ των οποίων είναι ένα εργαλείο κοινωνικής και ψηφιακής διαβούλευσης με απώτερο σκοπό την αναγνώριση κοινών αξιών και προτιμήσεων, και τον εντοπισμό κοινών τόπων σε ζητήματα πόλωσης.

Ηλεκτρικό Δίκτυο και Ηλιακή Ενέργεια
Η απανθρακοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την ηλιακή ενέργεια να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κόστος της έχει μειωθεί δραματικά, καθιστώντας την ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Το μήνυμα μιας πόλης
Οι σπουδαίες πόλεις προσελκύουν φιλόδοξους ανθρώπους. Το αισθάνεσαι όταν περπατάς σε μια τέτοια πόλη. Με εκατό ανεπαίσθητους τρόπους, η πόλη σου στέλνει το μήνυμα: μπορείς να κάνεις περισσότερα, πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο. - Paul Graham, Cities and Ambition, 2008
Η Αθήνα τι μήνυμα μας στέλνει; Μάλλον είναι κάτι τύπου παράτα τα, δεν αξίζεις περισσότερα, δεν έχει νόημα.

Η χρήση του Polis από την Astylab επισημαίνεται από το The Computational Democracy Project
Οι κάτοικοι δύο ελληνικών πόλεων -της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- χρησιμοποίησαν το Polis για να σκεφτούν πρακτικές λύσεις για το θέμα της AirBnB και να βρουν κοινό έδαφος για τη ρύθμιση.